SAFRA KESESİ NEDİR? SAFRA KESESİ TAŞI NEDEN OLUŞUR? SAFRA KESESİ AMELİYATLARI NASIL YAPILIR?
Safra Kesesi karaciğerin hemen altında yer alan karaciğere yapışık bir dokudur. Günlük karaciğerde 600-800 cc civarında safra üretilmektedir. Safra kesesinin görevi karaciğerde üretilen safrayı depolayarak konsantre hale getirmektir. Daha sonra gıda oniki parmak bağırsağına geçtiği zaman safra kesesi kasılarak bu konsantre safrayı bağırsağa akıtır ve yağın sindiriminde görev alır.
Safra Kesesi Taşı Neden Oluşur?
Safra kesesi taşı daha çok safra kesesi fonksiyonlarının yeterince gerçekleştirememesi yani safra kesesinin boşalamaması nedeni ile olmaktadır. Safra kesesinde bekleyen safra boşalmadığı için zaman içerisinde küçük kristaloidlere dönüşmektedir. Ve yine kolestrol tanecikleri yapışarak safra kesesi taşını oluşturmaktadır.
Safra kesesi taşının oluşmasında genetik faktör ve cinsiyet büyük rol oynamaktadır. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık karşımıza çıkmaktadır. Erkeklerde kadınlara kıyasla %15 civarında görülmektedir.
Safra Kesesi Ameliyatları Nasıl Olmaktadır?
Safra kesesi ameliyatında ilk olarak bilinmesi gereken sadece taşları değil kesenin tamamının alınması gerekmektedir. Çünkü safra kesesi taşları böbrek taşları gibi değildir. Safra kesesi taşlarının oluşmasında ki en büyük sebep safra kesesi fonksiyonlarının yeterli olmamasıdır. Dolayısyla taşını alıp keseyi yerinde bıraktığımızda bu hastada birkaç ay sonra yeniden taş oluşacaktır. Ve yeniden cerrahi müdahale gerektirecektir.
Safra kesesi ameliyatı yaklaşık son 30 yıldır tercih edilen laparoskopik (kapalı) yöntem ile yapılmaktadır. Laparoskopik (kapalı) yöntem karın bölgesine 3 ya da 4 delikten girilerek ameliyat gerçekleştirilmektedir. Çok nadir vakalarda konvansiyonel (açık) yönteme dönmemiz gerekebiliyor.